OPPO představuje nové smartphony

Společnost OPPO uvádí na trh dva nové telefony s umělou inteligencí (AI) – Reno12 a Reno12 Pro. Novinky přinášejí sadu špičkových funkcí generativní umělé inteligence (GenAI), které otevírají nové obzory pro kreativitu a efektivitu.

Telefony Reno12 i Reno12 Pro představují nejnovější generaci, která se vyznačuje futuristickým fluidním (měňavým, chcete-li) designem se skvělým novým vzhledem a vysoce odolným slitinovým rámečkem. Tyto dva modely využívají zbrusu novou mobilní platformu MediaTek Dimensity 7300-Energy se 4nm výrobním procesem, vytvořenou exkluzivně společnostmi MediaTek a OPPO. Platforma zajišťuje mimořádnou energetickou efektivitu.

Modely Reno12 a Reno12 Pro představují novou kapitolu populární řady Reno a jde o první produkty uvedené v rámci závazku urychlit zavádění telefonů s AI mezi širší veřejnost. „Věříme, že trend umělé inteligence představuje zásadní změnu a smartphony jsou ideálními zařízeními pro přístup k mobilní AI i jejímu využití,“ řekl Bingo Liu, generální ředitel společnosti OPPO Europe.

Z rozmanité nabídky produktů má řada Reno pro Evropu zvláštní význam. V roce 2019 se OPPO Reno 5G stal prvním komerčně dostupným 5G smartphonem v Evropě. Během uplynulých pěti let se do rukou zákazníků dostalo úctyhodných 100 milionů smartphonů.

Zrychlení nástupu telefonů s AI

Začátkem letošního roku společnost OPPO nastínila svůj závazek zpřístupnit možnosti AI více lidem, a to nejen v rámci špičkových vlajkových smartphonů. V rámci tohoto úsilí se OPPO spojilo se společnostmi Google, Microsoft, MediaTek i dalšími partnery, aby tím nástup nové generace telefonů s AI urychlilo.

Reno12 a Reno12 Pro přinášejí sadu průlomových funkcí GenAI pro každodenní použití. Díky aktualizované funkci AI Eraser mohou uživatelé jednoduchým klepnutím odstranit z fotografií kolemjdoucí cizince nebo třeba rušivé objekty, protože je tato funkce dokáže automaticky rozpoznat.

Oba telefony jsou také vybavené dvěma funkcemi AI, speciálně navrženými pro vylepšení skupinových fotografií. Funkce AI Clear Face zajistí všem účastníkům skupinového snímku stejné vylepšení díky obnově detailů, jako jsou kontury obličeje, vlasů i obočí, ve vysokém rozlišení, aby byly výjimečně čistě zachycené i osoby stojící dále od fotoaparátu. AI Best Face přitom dokáže automaticky identifikovat osoby se zavřenýma očima a pomocí pokročilé technologie AI jim oči znovu otevřít, takže žádný skupinový snímek nepřijde nazmar.

Aplikace AI Studio se přizpůsobí fantazii a dokáže vytvořit digitální avatary nebo umělecké portréty pomocí jediné fotografie. Uživatelé si mohou představit sami sebe jako kovboje, hvězdy cyberpunkové mangy nebo použít mnoho dalších stylů využívajících možnosti GenAI.

Kromě vylepšení fotografií využívají aplikace v telefonech Reno12 a Reno12 Pro také další možnosti AI pro zvýšení efektivity a podporu kreativity. Nástroj AI Toolbox, který je postavený na rozsáhlém jazykovém modelu (LLM) Google Gemini, je novým přírůstkem do chytrého postranního panelu. Přináší funkce jako AI Write, AI Speak a AI Summary, které využívají výkonné rozpoznávací schopnosti k pochopení obsahu zobrazeného na displeji. Podle toho pak doporučují funkce AI, jako jsou rychlé generování obsahu pro sociální média nebo shrnutí dlouhých článků.

V aplikaci Recording mohou nyní uživatelé používat také nový nástroj AI Recording Summary, který generuje textové shrnutí z hlasového záznamu a uspořádá ho do poznámek. Informace jako seznamy úkolů, časy, místa i další podrobnosti jsou pro lepší přehled zvýrazněné a vhodně naformátované. 

Zachycení životních okamžiků s funkcí AI Portrait Expert

Hlavní fotoaparát smartphonů je vybavený snímačem Sony LYT-600 s full-pixel všesměrovým automatickým ostřením a optickou stabilizací obrazu. Snímač mimo jiné nabízí rychlejší i stabilnější ostření pro jasnější snímky. Oba modely jsou také vybavené portrétním režimem s až dvojnásobným zoomem pro snadné pořizování portrétů s bohatým bokeh efektem, které se vyrovnají portrétům pořízeným profesionálními fotoaparáty.

Reno12 Pro posouvá profesionální portrétní zážitek díky 50Mpx teleobjektivu portrétního fotoaparátu s dvojnásobným optickým zoomem a novému 50Mpx selfie fotoaparátu s automatickým ostřením. S novými efekty AI Portrait Retouching lze pořídit portrétní selfie snímky s využitím umělé inteligence.

Oba telefony mají vylepšenou funkci Flash Snapshot, která svižněji upravuje expoziční proces fotoaparátu, a umožňuje tak zachytit realističtější světelné efekty i přirozené odstíny pleti. Zadní i přední fotoaparát pořizuje také záznam videa v rozlišení 4K při 30 snímcích za sekundu, tedy ve čtyřikrát vyšším rozlišení než má 1080p video.

Globálně debutující platforma přináší nejlepší energetickou efektivitu v historii řady Reno

Reno12 a Reno12 Pro jsou první telefony s upravenou mobilní platformou MediaTek Dimensity 7300-Energy, vyráběnou 4nm procesem. Nová osmijádrová platforma, kterou MediaTek vytvořil společně s OPPO, se skládá ze čtyř výkonných jader A78 a čtyř úsporných jader A55. Úzká spolupráce obou společností na modelu Dimensity 7300-Energy přinesla také průlom ve výkonu SoC, paměti i úložišti díky nejnovějšímu systému ColorOS Trinity Engine.

Díky využití modelů AI k identifikaci aktuálního uživatelského scénáře dokáže aktualizovaná technologie CPU-Vita Trinity Engine přesně alokovat zdroje SoC, čímž dosáhne nižší spotřeby energie a zároveň zajistí stabilitu i plynulost systému.

Mechanismus RAM-Vita zlepšuje využití operační paměti a zrychluje spouštění i přepínání aplikací. Dokáže nechat běžet aktivní aplikace na pozadí až 72 hodin. Kromě toho lze pomocí funkce OPPO RAM Expansion přeměnit až 12 GB úložiště na dočasnou paměť RAM, která v případě potřeby zajistí další zvýšení plynulosti.

Aktualizovaný engine ROM-Vita nyní provádí bezeztrátovou kompresi u zřídka používaných aplikací a spravuje duplicitní soubory, aby se snížilo zbytečné využívání úložiště, což vede k většímu úložnému prostoru pro uživatelské soubory a k vyšší rychlosti čtení i zápisu do paměti.

Delší životnost baterie, rychlejší nabíjení

Cílená optimalizace struktury anody a katody v baterii telefonů Reno12 a Reno12 Pro pomohla vytvořit 5 000mAh baterii s dosud nejvyšší energetickou hustotou v telefonech řady Reno. Zajišťuje prodlouženou životnost baterie a čtyři roky optimálního stavu baterie bez nutnosti zvětšení velikosti baterie nebo telefonů.

S 80W bleskurychlým nabíjením OPPO SUPERVOOCTM u obou modelů lze tuto baterii nabít z 1 % na 49 % za pouhých 18 minut, přičemž k úplnému 100% nabití stačí pouhých 46 minut.

Odvážně elegantní, nápadně masivní

Řada Reno má v podobě modelů Reno12 a Reno12 Pro odvážný design, jehož ústředním prvkem je stříbrný povrch. Zadní skleněný panel obou modelů je vyrobený s pomocí technologie OPPO Fluid Ripple Texture, která vytváří 3D efekt vlnící se vody. Inovativní využití efektu paralaxy zajišťuje dosažení tohoto vizuálního vjemu při zachování zrcadlově hladké textury.

Kromě nového stříbrného vzhledu nabízejí oba modely také alternativní styl. Klasičtější vzhled nabízí černohnědá barva u modelu Reno12 5G se sytým kakaovým odstínem a povrchovou úpravou, na které nezůstávají otisky prstů. Reno12 Pro v černém provedení má dvoubarevný matně lesklý design se dvěma polovinami, přirozeně oddělenými elegantní kovovou stuhou, která se vodorovně táhne přes zadní stranu telefonu.

Na přední straně modelu Reno12 Pro se odehrává největší evoluce displeje v historii řady Reno, a to v podobě novinky Infinite View. Díky čtyřnásobně mikro-zakřivenému designu kombinuje estetiku zaobleného displeje s přilnavostí displeje plochého. Poskytuje tím plně pohlcující obraz i výjimečné pohodlí, a zároveň výrazně snižuje množství náhodných dotyků, ke kterým nezřídka kdy dochází na zakřiveném okraji displeje.

Telefony Reno12 i Reno12 Pro jsou opatřené 6,7palcovým OLED displejem s obnovovací frekvencí 120 Hz, který dokáže zobrazit až 1,07 miliardy barev, a zároveň nabízí hardwarovou ochranu očí před modrým světlem. K tomu se přidává technologie OPPO Splash Touch, patentované řešení, které umožňuje správné fungování obrazovky i když je vlhká nebo když má naopak uživatel mokré ruce.

Reno12 je první telefon na světě, který se spoléhá na sklo Corning® Gorilla® Glass 7i s ochranou při pádu na zem. Reno12 Pro je oproti tomu vybavený sklem Corning® Gorilla® Glass Victus® 2, nejtvrdším ochranným sklem, které se kdy objevilo v řadě Reno. Sklo poskytuje mimořádnou odolnost proti nárazům, pádům, ohýbání a poškrábání. Díky krytí stupně IP65 jsou oba modely výjimečně odolné proti prachu a vodě, přičemž kritické součásti telefonu, včetně otvorů, reproduktorů, portu USB-C a zásuvky na SIM kartu byly ještě posílené.

Plynulé, bezproblémové a stabilní připojení

Do řady Reno v modelech Reno12 a Reno12 Pro se dostává nejnovější generace technologie AI LinkBoost. Systém se skládá z devíti samostatných antén uspořádaných v 360° prostorové architektuře. Je schopný zvýšit příjem signálu a optimalizovat výběr sítě pomocí modelu AI na úrovni systému, který provádí agilní přepínání sítí na základě síťového prostředí uživatele. U nové generace AI LinkBoost bylo provedené rozsáhlé lokální testování a optimalizace na trzích po celém světě, aby se zajistila trvale stabilní připojení. Ta zahrnují zlepšení latence sítě v oblastech se slabým signálem nebo ve vytížených sítích (například na festivalech nebo koncertech), zlepšení plynulého přepínání mezi Wi-Fi a mobilní sítí a zrychlení obnovy signálu při výstupu z výtahu nebo podzemních prostor. Řada Reno12 získala jako první na světě certifikaci TÜV Rheinland High Network Performance Certification. Ta potvrzuje, že poskytuje bezproblémové síťové prostředí ve všech testovaných scénářích.

Pro situace jako je létání, dojíždění metrem nebo horská turistika, kdy není k dispozici pokrytí mobilní sítí, je v zařízeních Reno12 a Reno12 Pro technologii BeaconLink. Pomocí vlastních komunikačních protokolů posiluje BeaconLink přenos přes Bluetooth a umožňuje komunikaci na vzdálenost až 200 metrů. To umožňuje uskutečňovat hlasové hovory mezi dvěma zařízeními v nouzových situacích i bez nutnosti pokrytí sítí.

Cena a dostupnost

Nové smartphony OPPO Reno12 5G a Reno12 Pro 5G budou v České republice v prodeji od 1. července u vybraných partnerů. Reno12 5G bude k dispozici v černohnědé a stříbrné barvě za doporučenou cenu 12 490 Kč. Reno12 Pro 5G bude za cenu 14 990 Kč k dispozici v černé a stříbrné barvě.

K novým modelům řady Reno poskytuje výrobce záruku prodlouženou o 1 rok, tedy celkem na 3 roky (platí i pro telefony pořízené do firem s odpočtem DPH). Současně platí u obou modelů roční záruka na rozbití displeje.