Za oponou UEFA EURO 2024: 200 IT expertů pro 13 milionů fanoušků

Společnost Atos jako oficiální IT partner Federace evropských fotbalových svazů (UEFA) pomohla s úspěšnou organizací šampionátu UEFA EURO 2024, který se konal od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Firma dodala nejen klíčové IT služby a aplikace. V terénu a IT centrále se 200 expertů Atos nepřetržitě staralo, aby si zážitek z jednoho z nejproslulejších fotbalových turnajů mohlo užít nejen 13 000 000 návštěvníků stadionů a fanouškovských zón, ale také další stovky milionů fanoušků u televizorů, počítačů a chytrých telefonů po celém světě.

„Jsme nadšeni, že se nám podařilo překonat očekávání UEFA a poskytnout bezchybné služby. Využili jsme přitom našich jedinečných zkušeností a poskytli tolika fotbalových fanoušků po celém světě nezapomenutelný zážitek z turnaje,“ řekl Patrick Adiba, generální ředitel divize Major Events společnosti Atos.

Při organizaci šampionátu společnost Atos podpořila UEFA v klíčových IT řešeních. Mezi ně patřil systém řízení akcí, správa akreditace nebo řešení pro řízení zápasů. Teda taková, která vyžadují nejvyšší úroveň spolehlivosti, efektivity a bezpečnosti.

Řada nástrojů a funkcí měla na šampionátu EURO 2024 světovou premiéru. Klíčovou premiérou byla tzv. Platforma fotbalových služeb. Ta poskytovala všem zúčastněným stranám data a statistiky, včetně výsledků, sestav, živých přenosů zápasů, stavu hráčů a jejich pořadí. Experti z týmu Atos se podíleli na fungování mobilní aplikace a webových stránek, které zvýšily zapojení fanoušků třeba prostřednictvím herní aplikace UEFA.

Celý tým Atos hrál zásadní roli při zajišťování provozu a bezpečnosti služeb poskytovaných UEFA a fanouškům. Rozhodujícím způsobem přispěl k bezproblémovému průběhu a celosvětovému úspěchu poháru EURO 2024. V sestavě společnosti Atos byli IT manažeři a koordinátoři aplikací pro jednotlivá místa zápasů. Nechyběli specialisté podpory přítomní na všech deseti stadionech. Soupisku doplňovalo 85 techniků, kteří pracovali v Mezinárodním vysílacím centru a IT centrále UEFA v německém Lipsku a na dalších místech od švýcarského Nyonu přes španělský Madridu, Barcelonu či Tenerife až po lokace ve Francii, Rumunsku, Polsku nebo Egyptě.

„Jsme potěšeni, že se nám podařilo úspěšně realizovat UEFA EURO 2024 s podporou našeho oficiálního IT partnera, společnosti Atos. Se společností Atos na palubě máme pocit, že dosahujeme technologické dokonalosti, která je nezbytná pro zpřístupnění našich soutěží milionům fotbalových fanoušků po celém světě,“ prohlásil Hosni Ajala, šéf ICT organizace UEFA.