Chybná aktualizace ochromila banky, letiště i TV stanice

V pátek ráno na zaměstnance bank, leteckých společností, televizních stanic, supermarketů a dalších podniků po celém světě při zapnutí počítače čekala obrazovka s modrou smrtí (BSOD).

Problém nejprve zjistili v Austrálii a vyvolali poplach. Když se probudila Evropa, tak se problém rozšířil a odpoledne našeho času byl hlášen také ze Spojených států amerických.

Nepříjemný výpadek ovlivnil všechny systémy, které využívají kybernetický bezpečností systém od společnosti CrowdStrike. Právě aktualizace tohoto bezpečnostního systému způsobila velké problémy operačnímu systému Windows od Microsoftu, který se také snažil pomoc s obnovou.

V průběhu dne se z části podařilo problém vyřešit a letiště, včetně toho pražského, začala fungovat. Mezitím se generální ředitel společnosti CrowdStrike omluvil za problémy a slíbil plnou transparentnost ohledně toho, jak k tomu došlo, a kroků, které podniknou, aby zabránili opakování něčeho podobného. Přes den se internetem šířila zpráva, že za vše mohlo nahrání špatné aktualizace.